jFontSize
A- A A+

W środę 21 września kl. II b (biol-chem) pod opieką pani Renaty Dudy udała się na warsztaty laboratoryjne do Wrocławia. Odbyły się one w ramach Dolnośląskiego Festiwalu Nauki, w Zakładzie Mikrobiologii Uniwersytetu Medycznego.

Uczniowie poznali drobnoustroje związane z organizmem ludzkim w warunkach zdrowia (mikrobiota) i choroby (patogeny). Te na co dzień niewidoczne „żyjątka” mogli zaobserwować w mikroskopach świetlnych na własnoręcznie przygotowanych preparatach, barwionych metodą Grama. To jednak nie wszystko. Biolodzy z naszej szkoły poznali też różne wymagania odżywcze i warunkowe tych drobnoustrojów i mogli zaobserwować ich różnorodny wzrost (kolor, wielkość kolonii) na różnych podłożach wzrostowych. Ciekawostką była możliwość zobaczenia „na żywo” bakterii Streptococcus pyogenes, wywołującej anginę, z powodu której uczniowie dość często opuszczają lekcje.

Jako jedna z czterech szkół na Dolnym Śląsku wzięliśmy udział w akcji „W szczepionkę nie boli” prowadzoną przez Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji Oddział Wrocław, które zrzesza studentów farmacji Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego.

Dzisiaj (22 stycznia 2019 r.) odbyły się w auli szkolnej dla naszej młodzieży prezentacje rodzimych uczelni. Przedstawiono wśród nich oferty: Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Politechniki Łódzkiej, Wyższej Szkoły Biznesu i Nauki o Zdrowiu w Łodzi, Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie, Grupy Uczelni Vistula w Warszawie, Wyższej Szkoły Prawa we Wrocławiu, Społecznej Akademii Nauk w Świdnicy. Dziekan tej ostatniej gorąco zachęcał zebranych do studiowania na miejscu.

W środę, czyli 26 września, uczestniczyliśmy (klasa IB – biol.-chem. pod opieką pani profesor Renaty Dudy i pani profesor Doroty Durlej) w laboratorium na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Tematem zajęć była mikrobiologia, czyli nauka zajmująca się badaniem drobnoustrojów. Zostaliśmy podzieleni na mniejsze grupy i zajęliśmy miejsca przy czterech stanowiskach ze sprzętem laboratoryjnym. Wstępem do zajęć były wykłady specjalistów w dziedzinie mikrobiologii.